Veelgestelde vragen
-
Mag de podotherapeut in de eerste lijn bij een ulcus die vervolgbehandelingen nodig heeft de wondzorg rechtstreeks aan de cliënt factureren?
Nee, wondzorg bij een ulcus valt onder de basisverzekering en wordt niet rechtstreeks aan de cliënt gefactureerd. Als je als podotherapeut merkt dat de ulcus extra expertise nodig heeft (zie zorgmodule in welke gevallen dit geldt) is een doorverwijzing naar de tweede lijn noodzakelijk. Als een ulcus na twee weken geen tekenen van verbetering vertoont — ondanks juiste wondzorg en drukontlasting — is doorverwijzing naar de tweede lijn ook nodig. Zie hoofdstuk 2.2.3.
-
Mag de podotherapeut in de eerste lijn bij steeds recidiverende ulcera bij cliënten met Simsclassificatie 3, zorgprofiel 4 en die onder volledige zorg van de podotherapeut zijn, die vervolgbehandelingen nodig heeft, de wondzorg rechtstreeks aan de cliënt
Nee, ook bij recidiverende ulcera valt de wondzorg onder de basisverzekering. Als je als podotherapeut merkt dat de ulcus extra expertise nodig heeft (zie zorgmodule in welke gevallen dit geldt) is een doorverwijzing naar de tweede lijn noodzakelijk. Als een ulcus na twee weken geen tekenen van verbetering vertoont — ondanks juiste wondzorg en drukontlasting — is doorverwijzing naar de tweede lijn ook nodig. Zie hoofdstuk 2.2.3.
-
Wordt preventieve voetzorg volgens deze Zorgmodule Preventie Voetulcera 2024 vergoed?
Ja, preventieve voetzorg wordt gezien als te verzekeren zorg binnen de Zorgverzekeringswet en wordt bij (hoog)risicocliënten vergoed binnen de basisverzekering. Zie hoofdstuk 2.2.
-
Hoe werkt de bekostiging voor gericht voetonderzoek door de medisch pedicure?
Dit wordt vergoed via de regiebehandelaar als gericht voetonderzoek medisch pedicure. De medisch pedicure voert het uit als onderdeel van het behandelplan. Zie hoofdstuk 2.2.3 en zorgverlenerstabellen.
-
Waar kan ik meer informatie vinden over vergoedingen?
In hoofdstuk 2.2.3 wordt de bekostiging uitgelegd, inclusief de rol van de regiebehandelaar. Of kijk op de desbetreffende website(s) van zorgverzekeraars of op de websites van NVvP, ProVoet, NBOT, of NVOS-Orthobanda.
-
Hoe verloopt de bekostiging instrumentale voetzorg?
Instrumentale voetzorg bij mensen met Sims-/risicoklasse 2 en 3 wordt bekostigd vanuit de basisverzekering via de regiebehandelaar (podotherapeut). Voor Sims-/risicoklasse 1 is bekostiging afhankelijk van de aanvullende verzekering. Zie hoofdstuk 2.2.3 en zorgverlenerstabellen.
-
Valt de enkel/arm-index (EAI) binnen de preventieve voetzorg of moet dit apart gedeclareerd worden?
De EAI valt niet standaard binnen de preventieve voetzorg. Zie hoofdstuk 2.2.2.
-
Vervalt door de zorgmodule nu ook de vergoeding vanuit aanvullende verzekering?
Nee, de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering vervalt niet volledig. De instrumentele behandeling voor Sims-/risicoklasse 1 valt vaak nog onder de aanvullende verzekering maar de vergoeding kan per zorgverzekeraar verschillen. De basisverzekering dekt zorg vanaf Sims-/risicoklasse 2. Zie hoofdstuk 2.2.
-
Hangt de preventieve voetzorg af van welke zorgverzekering je hebt?
Nee, de preventieve voetzorg volgens de Zorgmodule valt onder de basisverzekering en is dus onafhankelijk van de zorgverzekeraar. De aanvullende dekking voor Sims-/risicoklasse 1 kan echter per verzekeraar verschillen. Zie hoofdstuk 2.2.1.
-
Hoe groot is de kans dat druk ontlastende therapieën, zoals een siliconen teenorthese, een zooltherapie en orthonyxie wel vergoed worden vanuit de basisverzekering in de toekomst?
Momenteel vallen deze therapieën niet onder de basisverzekering, maar beroepsverenigingen lobbyen voor uitbreiding van vergoedingen. Toekomstige dekking hangt van meerdere factoren af. Zie hoofdstuk 2.2.
-
Kun je er vanuit gaan dat mensen met orthopedische schoenen ook recht hebben op vergoeding vanuit de basisverzekering?
Nee, vergoeding hangt af van de aanwezigheid van chronische aandoeningen en/of medische behandelingen in combinatie met de aanwezigheid van de geldende risicofactoren die een verhoogde kans geven op het ontwikkelen van voetulcera. Zie hoofdstuk 1.3.
-
Wordt een gericht voetenonderzoek bij Sims1,2 en 3 door de medisch pedicure welke bekostigd wordt via de podotherapeut wel vergoed?
De medisch pedicure krijgt vergoed wat er in het behandelplan van de regiebehandelaar staat. Een gericht voetonderzoek kan volgens deze nieuwe zorgmodule worden uitbesteed d.m.v. taakdelegatie aan de medisch pedicure. In dat geval zullen de kosten door de podotherapeut aan de pedicure worden vergoed. Hiertoe dienen wel vooraf afspraken te zijn gemaakt in de samenwerkingsovereenkomst.
-
Bij reumatoïde artritis (RA) krijgt de patiënt toch altijd een vergoeding voor voetzorg?
De aanwezigheid van een aandoening is niet bepalend bij de vraag of iemand de voetzorg vergoed krijgt. Bij RA geldt net als bij elke andere chronische aandoening dat de mate van het risico op voetulcera en amputaties bepalend is voor de vraag of er sprake is van basisverzekerde zorg.
-
Zijn de declaratiecodes dan nu ook weer anders?
Kijk voor declaratiecodes op de website van Vektis.
-
Is het de bedoeling dat medisch pedicures zelf behandelingen gaan declareren bij de zorgverzekeraars? Voor patiënten met overige aandoeningen loopt de declaratie toch ook via de podotherapeut?
Alle behandelingen uit de basisverzekerde voetzorg worden bij de regiebehandelaar gedeclareerd. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen nodig. Zie hoofdstuk 2.2.2.
-
Iemand met chemobehandeling in het verleden en verstoorde sensibiliteit zou dan via medisch specialist verwezen kunnen worden naar podotherapie om bijvoorbeeld naar maat gemaakte zolen aan te meten (en dit wordt dan vergoedt?)
Het zorgprofiel is leidend voor de preventieve voetzorg welke vergoed wordt uit de basisverzekering. Daaronder vallen niet de naar maat gemaakte zolen. Zie de zorgverlenerstabellen.
-
Als patiënt in aanmerking komt voor vergoeding voor de medisch pedicure ( vastgesteld door podotherapeut), betalen ze dan nog een eigen bijdrage aan pedicure?
Een medisch pedicure mag een patiënt niet verplichten om ‘meerzorg’ af te nemen. De medisch noodzakelijke voetzorg is leidend en beschreven in het behandelplan. Daarnaast kunnen medisch pedicure en patiënt van tevoren afspreken dat er ‘meerzorg’ geleverd wordt (dus meer doet dan op het behandelplan is aangegeven), daarvoor krijgt de patiënt een factuur.