Een podotherapeut begint met verschillende onderzoeken:
- Inspectie
De podotherapeut bekijkt de anatomische stand en kijkt of er afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden te zien zijn. - Palpatie
Dat betekent voelen van de verschillende onderdelen van de voet (spieren, gewrichten, botten, zenuwen) om te kunnen beoordelen waar de pijn precies zit, wanneer deze pijn wordt opgewekt en of er afwijkingen voelbaar zijn. - Ganganalyse
De podotherapeut kijkt naar de afwikkeling van je voet en de beweging van de voet. Als dat nodig is wordt ook de beweging van de knieën, heupen en romp geanalyseerd. - Podoscopie
Een podoscoop is een lichtbak met een spiegel op de bodem. De podotherapeut bekijkt hiermee de zolen van je voeten om de drukverdeling te beoordelen. - Afdrukken/voetdrukmeting/podografie
De drukverdeling onder je voeten kan worden geanalyseerd met een blauwdruk, schuimafdruk of drukmeting. Op deze manier kan de podotherapeut zien of er onder de voet (verhoogde) drukken aanwezig zijn en of dit verband houdt met de klachten of problemen kan veroorzaken.
Functieonderzoek
Tijdens het functieonderzoek worden de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten getest. Het gaat vooral om de voet en de enkel, maar het onderzoek wordt indien nodig uitgebreid naar knieën, heupen en/of rug. In sommige gevallen voert de podotherapeut ook spiertesten uit om te kijken op welke plaatsen en bij welke druk of welke houding pijn ontstaat.
Behandelmogelijkheden
Als de podotherapeut het onderzoek heeft afgerond en een diagnose heeft gesteld, krijg je een advies en/of behandeling op maat. Er is geen standaard behandeling. De klachten die mensen ervaren zijn zeer divers en de behandelingen dus ook. Hier vind je informatie over mogelijke behandelingen.
Podotherapeutische inlegzolen
Bij bepaalde voetklachten kan ondersteuning en/of demping met behulp van podotherapeutische zolen de klachten verminderen. De podotherapeut meet de inlegzolen aan. Dat gebeurt als volgt:
Scan maken
De podotherapeut gebruikt doorgaans een 3D laserscan om een afdruk te maken van je voeten. Hiermee kan de podotherapeut zolen maken die goed aansluiten bij jouw voettype. Indien nodig wordt de scan daarna nog iets aangepast om zo de optimale correctie voor je voeten te krijgen. Om een compleet beeld te krijgen doet de podotherapeut aanvullend onderzoek en de bevindingen hiervan worden verwerkt in het ontwerp van de zolen.
Frezen
De scans worden digitaal verzonden naar een CAD-CAM freesapparaat dat de podotherapeutische zolen uitfreest. De scans worden in het patiëntendossier opgeslagen, zodat er wanneer nodig een identiek paar kan worden gemaakt. De inlegzool wordt door de podotherapeut verder bewerkt tot een comfortabele inlegzool met perfecte pasvorm en goede afdeklaag.
Orthese
Een orthese is een hulpmiddel om teenklachten te verhelpen, bijvoorbeeld bij over elkaar liggende tenen of likdoorns. Het wordt gemaakt van siliconen. Afhankelijk van je klacht wordt het geplaatst tussen je tenen, erop of eronder.
De orthese wordt op maat gemaakt door de podotherapeut en zorgt ervoor dat de stand van de tenen verbeterd of dat bepaalde plekken ontlast worden.
Nagelbehandeling
Instrumentele behandeling
Pijn bij de teennagel kan veroorzaakt worden door ophoping van dode huidcellen en eelt. De podotherapeut kan dit behandelen om zo druk aan de zijkant van de nagel te verminderen. Een acute ontsteking rondom de nagel kan ontstaan doordat er een stukje nagel in de huid groeit. De podotherapeut kan in dat geval een stukje van de nagel weghalen. Daarna wordt de huid beschermd door een gaasje tussen de nagel en de huid, zodat de nagel niet meer in de huid prikt.
Wanneer de vorm van de nagel voor problemen zorgt, bijvoorbeeld bi een bolle nagel, dan is het plaatsen van een nagelbeugel over de nagel waardoor deze minder hard in de huid drukt een optie.
Nagelbeugel
De podotherapeut kan kiezen voor een nagelbeugel om een bolle nagel te corrigeren. De behandeling met een nagelbeugel is veel minder pijnlijk en ingrijpend dan een operatie aan de nagel. De nagelbeugel bestaat uit een op maat gemaakte, dunne metalen draad en wordt op de nagel vastgezet met gel. Het dragen hiervan geeft geen beperkingen en is vrijwel niet voelbaar. De podotherapeut verwijdert de nagelbeugel ongeveer iedere zes weken. Daarna kan de nagel worden geknipt en wordt de beugel, indien nodig, opnieuw gespannen en herplaatst. Deze behandeling is nodig tot de nagelvorm niet meer voor problemen zorgt. De duur van de periode dat een nagelbeugel moet worden gedragen, verschilt per persoon.
Taping
Bij pijnklachten door overbelasting van spieren of pezen kan taping helpen om de klachten te verlichten. De podotherapeut kan voor verschillende manieren van taping kiezen.
Om bewegingen in een gewricht te beperken wordt gebruik gemaakt van niet rekbare tape. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van elastische tape. Dit wordt ook wel medical taping genoemd. Met deze tape worden spieren en gewrichten ondersteund, maar de beweeglijkheid wordt niet teveel geremd. Doordat de tape elastisch is, kun je goed blijven bewegen en dat stimuleert de bloedsomloop en het lymfestelsel.
Schoenadvies
Een podotherapeut geeft ook een uitgebreid schoenadvies. Of je de juiste bewegingen kunt maken tijdens het lopen, hangt voor een groot deel af van de schoenen die je dagelijks draagt. Daarom onderzoekt een podotherapeut je schoenen en kijkt naar slijtage van de zolen en andere slijtplekken, maar ook of er voldoende ruimte is voor je tenen. Je krijgt advies over de schoenen die je draagt en waar je op moet letten als je schoenen gaat kopen.
Het kan zijn dat een kleine aanpassing aan de schoenen nodig is. Soms kan de podotherapeut dat doen, bijvoorbeeld schoenen ruimer maken met behulp van een speciale tang. Zijn grotere aanpassingen nodig dan zal een podotherapeut doorverwijzen naar een gespecialiseerde schoenenzaak of orthopedisch schoenmaker.